Ναυτικό Μουσείο Καβάλας logo

Εγκαίνια Ναυτικού Μουσείου Καβάλας

Στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας εγκαινιάσθηκε προσωρινά το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου  .

Σπάνια εκθέματα ,Μοντέλα παραδοσιακών σκαφών, μαζί με θαλασσογραφίες Καβαλιωτών Λαϊκών ζωγράφων, παραδοσιακά εργαλεία καραβομαραγκών, ομοιώματα παραδοσιακών σκαριών , παλιά εξαρτήματα αλιείας, παλαιά ναυτιλιακά έγγραφα και βιβλία , ναυτιλιακά όργανα και εξαρτήματα βρήκαν τις θέσεις τους όμορφα τοποθετημένα σε διακοσμημένες προθήκες όπου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά οι επισκέπτες του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας σε ένα χώρο 170 τ.μ που παραχωρήθηκε ευγενώς από το Δήμο Καβάλας .

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ν.Μ.Κ.κ. Χρήστος Τζανάκος Πλοίαρχος Ε.Ν.- Πλοηγός αναφέρθηκε στη Ναυτική Ιστορία της Καβάλας που αγγίζει τους 40 αιώνες, στο ξεκίνημα της προσπάθειας δημιουργίας του Ναυτικού Μουσείου πριν από 7 χρόνια και στους σκοπούς που πρεσβεύει .

Κλείνοντας επισήμανε ότι πρόσθετος σκοπός μας είναι η λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που σκοπό θα έχουν την καλλιέργεια, τη μάθηση και την πνευματική εν γένει τόνωση της νεολαίας μας, με κατεύθυνση πρωτίστως την αγάπη προς την θάλασσα και τη ναυτοσύνη.

Τέλος ευχήθηκε, πως όταν με το καλό κτισθεί το Μουσείο στο χώρο των αποθηκών του σημερινού Καρνάγιου που μας παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας, αυτό θα δράσει και ως εφαλτήριο για να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη ιστορική περιοχή και να αναδειχθεί ως το νέο πλέον ιστορικό κομμάτι της Καβάλας.

Ο Δήμαρχος Καβάλας στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τη σχέση του καπνού με τη θάλασσα σημειώνοντας επίσης ,ότι με τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης υπερτονίζεται και ο ρόλος , αλλά και ο σκοπός ενός τέτοιου κτιρίου .

Ο Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε επίσης στη μελλοντική στέγαση του Ναυτικού Μουσείου στις αποθήκες του καρνάγιου και κλείνοντας τόνισε ότι είμαστε ένας θαλασσοδαρμένος λαός και πρέπει να αναδείξουμε το πνεύμα και τη ψυχή που μας διαμορφώνει η ανοιχτή θάλασσα , αλλά και τις αρετές των Καβαλιωτών επιστημόνων και τεχνικών που έχουν βοηθήσει στην παρουσίαση των εκθεμάτων .

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης ,οικονομολόγος, μοντελιστής και μέλος του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου παρουσίασε την ιστορία ορισμένων εκθεμάτων τα οποία άπτονται του αρχαίου, του εμπορικού και του πολεμικού παρελθόντος της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδος μέσα από την παρουσίαση σπάνιων ιστορικών λεπτομερειών και ντοκουμέντων .

Η βραδιά έκλεισε με το άνοιγμα της πύλης όπου θα στεγάζονται τα εκθέματα με τη θερμή παράκληση του Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου στο Δήμαρχο Καβάλας ότι επειδή το Ναυτικό Μουσείο ανήκει στα παιδιά και τα εγγόνια μας σας παρακαλώ να σας συνοδεύσουν οι μικροί προκειμένου να εγκαινιάσετε τον εκθεσιακό χώρο από κοινού.

Επισκεφθείτε το μουσείο...

...ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας

Επικοινωνία

Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1

Τ. +30.2510.240 668

Κ. +30.6977 391 605

Ε. nmkav.gr@gmail.com

Χάρτης

xartis

Είπαν για εμάς

Περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνες

Powered by Simple Web Design
Copyright © 2015 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας