Ναυτικό Μουσείο Καβάλας logo

Στην Καβάλα ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP) – Καλωσόρισμα από Θόδωρο Μαρκόπουλο.

Στην πόλη μας βρέθηκε το διήμερο 30 - 31 Αυγούστου 2015 ο κ Γιάννης Λυκούρης, Γενικός Γραμματέας της FIAP, δηλαδή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο και στην οποία ανήκουν περισσότερα από 80 κράτη μέλη απ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα η χώρα μας εκπροσωπείται στη συγκεκριμένη ομοσπονδία μέσω της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Γυθείου 12 στους Αμπελοκήπους και αποτελεί με χρονολογία ίδρυσης το 1952 το ιστορικότερο φωτογραφικό σωματείο της χώρας.

 

Επαφές στην πόλη - Επίσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Τη Δευτέρα το πρωί έκανε ουσιαστικά την πρώτη του γνωριμία με την πόλη της Καβάλας. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας κ. Τζανάκο και μαζί με τον κΓιώργο Μυτιληνό πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ Θόδωρου Μαρκόπουλου, με τον οποίον είχε ενδιαφέρουσα συνομιλία. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δώρισε στον κ Λυκούρη ένα περίτεχνο αγαλματίδιο, ομοίωμα του πρωτότυπου που κοσμεί τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.

Η Καβάλα το επίκεντρο Διεθνών Φωτογραφικών Διαγωνισμών

Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ Θόδωρου Μαρκόπουλου, παρόντος και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Γεωργικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ Σωτήρη Παπαδόπουλου, για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε η σκέψη του ΔΣ της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, για διοργάνωση ενός διεθνούς φωτογραφικού Circuit με τέσσερις περιφερειακούς κόμβους πόλεις της χώρας μας (Αθήνα – Ηράκλειο – Καβάλα – Μυτιλήνη), στις οποίες θα έχουν έδρα (4) αντίστοιχες κριτικές επιτροπές. Μάλιστα τον ένα κόμβο που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει η πόλη μας, θα τον διαχειριστεί το Ναυτικό της Μουσείο Καβάλας με τους ανθρώπους του. Σ αυτό το εγχείρημα ζητήθηκε από την Αθήνα η βοήθεια του κ Λυκούρη ώστε να δοθούν εκ μέρους της FIAP οι σχετικές πιστοποιήσεις και τα αντίστοιχα πατρονάζ στήριξης. Εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας, όπως δήλωσε ο κ Μαρκόπουλος, θα δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στήριξης του εγχειρήματος, αφού αναμένεται να ωφεληθεί ο τόπος μας ποικιλοτρόπως. Ένα τέτοιο τόλμημα, όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ Μυτιληνός, θα είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα και για την πόλη μας, αφού θα γίνουν το επίκεντρο εκατοντάδων φωτογράφων απ όλο τον κόσμο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ Λυκούρης συνήθως σε τέτοιες διεθνείς διοργανώσεις συγκεντρώνεται ένας ασύλληπτος αριθμός φωτογράφων (συνήθως ξεπερνούν τους 1000) καθώς και μερικές χιλιάδες φωτογραφιών που καθιστούν το έργο των κριτικών επιτροπών ιδιαίτερα δυσχερές.

Στο Ναυτικό Μουσείο

Μετά την επίσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, το πρόγραμμα του κ. Λυκούρη προέβλεπε επίσκεψη στο ΝΜΚ και συνάντηση με τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας ΝΜΚ - ΕΦΕ 2016 με θέμα «Άνθρωπος και θάλασσα» Γιώργο Βουλουτίδη και Μακρίνα Μπελετσέλη, τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς επιτροπής προτάθηκαν από την Αθήνα, με τους οποίους είχε εγκάρδια συνομιλία καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Ο κ Λυκούρης περιηγήθηκε τα εκθέματα του Μουσείου από το μέλος του ΔΣ του Μουσείου κ Λευτέρη Παπαγιαννάκη και δήλωσε ευτυχής που του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει, την ιστορία του, τα εκθέματά του, το χρονικό της προσωρινής του στέγασης με τις ευγενείς πρωτοβουλίες του Δήμου Καβάλας αλλά και τους ανθρώπους του. Μετά το πέρας των επαφών του με τους ανθρώπους του Μουσείου, αναχώρησε για τη Θάσο. Μάλιστα λίγο πριν την αναχώρησή του δεν παρέλειψε να τονίσει πως στην Καβάλα θα επιστρέψει σύντομα γιατί εκκρεμεί μια επίσκεψή του στο γραφείο της κυρίας Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, την οποία δεν κατάφερε να συναντήσει λόγω του συμπυκνωμένου προγράμματός του. Ο Δήμος Καβάλας, όπως τόνισε, θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στα προαναφερθέντα καλλιτεχνικά σχέδια με τις διεθνοποιήσεις των διαγωνισμών, αφού ουσιαστικά η πόλη της Καβάλας θα είναι αυτή που θα βρεθεί στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών δρώμενων. Τέλος ευχαρίστησε τη διοίκηση της «Δημωφέλεια» και ιδιαιτέρως τον Γενικό της Διευθυντή κ Στράτο Μαρουλά που έδωσε την άδεια για να πραγματοποιήσει τις φωτογραφήσεις του στο πηλοθεραπευτήριο.

Ο κ Γιάννης Λυκούρης ενεργός δικηγόρος και αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στα ΕΛΤΑ έχει την έδρα του στον Πειραιά. Θεωρείται σήμερα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΦΕ. Μάλιστα στα αρχεία του πολιτιστικού αυτού σωματείου φαίνεται ότι ενεγράφη σε μικρή ηλικία, όταν ακόμη ήταν μαθητής. Αναρριχήθηκε σε πολλά αξιώματα της του ΔΣ της εταιρείας και προσέφερε ποικίλες υπηρεσίες είτε μέσω του θεσμικού του ρόλου είτε ποικιλοτρόπως. Έχει τη φήμη του σοβαρού εργασιομανούς καλλιτέχνη, του αθόρυβου και γενικά του ανθρώπου των χαμηλών τόνων. Έχει κατακτήσει όλες τις βαθμίδες των τιμητικών και καλλιτεχνικών τίτλων που προβλέπει Ομοσπονδία (FIAP) με τεράστιο αριθμό μεταλλίων επαίνων και αναρτήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι γλωσσομαθής και κατέκτησε με την αξία του να διεισδύσει στην οικογένεια των διοικούντων την FIAP και μάλιστα να φθάσει σήμερα μέχρι το νευραλγικό αξίωμα του Γενικού Γραμματέως. Η αντίληψη ότι κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια θα προωθηθεί στο υπέρτατο αξίωμα του προέδρου είναι κάτι παραπάνω από βεβαία.

Επισκεφθείτε το μουσείο...

...ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας

Επικοινωνία

Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1

Τ. +30.2510.240 668

Κ. +30.6977 391 605

Ε. nmkav.gr@gmail.com

Χάρτης

xartis

Είπαν για εμάς

Περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνες

Powered by Simple Web Design
Copyright © 2015 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας