Ναυτικό Μουσείο Καβάλας logo

10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

Στην πανέμορφη πολιτεία του Γαλαξειδίου με την ένδοξη Ιστιοφόρο Ναυτιλία στο παρελθόν και με τους φιλόξενους και ευαίσθητους Ιστορικά, σήμερα, κατοίκους της, πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Μαΐου 2016 το 10ο πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος.

   Την άψογη διοργάνωση την ανέλαβε το ιστορικό και Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου συνεπικουρούμενο από τον δραστήριο σύλλογο «Φίλοι του Ιστορικού και Ναυτικού Μουσείου Γαλαξειδίου», υπό την αιγίδα  του Δήμου Δελφών.

 

   Το θέμα του συνεδρίου ήταν : « Ελληνικές Ναυτικές Πολιτείες 16ος-19ος αιώνας»

   Το πρόγραμμα του Συνεδρίου συμπεριλάμβανε δύο ενότητες, η πρώτη περιείχε τις επιστημονικές ανακοινώσεις των 17 ομιλητών και η δεύτερη τον απολογισμό δράσεως των 19 Ναυτικών Μουσείων- Οργανώσεων τα δύο τελευταία χρόνια.

   Η συμμετοχή του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, σκοπό είχε, πέραν της παρουσίας του και την διεκδίκηση του επόμενου Συνεδρίου, με παρουσία στην μεν πρώτη ενότητα του μέλους του Δ.Σ. Ελευθερίου Παπαγιαννάκη και φυσικά στην δεύτερη ενότητα με τον απολογισμό της διετίας του Ν.Μ.Καβάλας και δράσεις του Δήμου Καβάλας από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Σκοπός αυτής της ομάδας, ήταν όχι μόνον η παρουσίαση της διαχρονικής Ναυτικής Ιστορίας της Καβάλας, αλλά και η διεκδίκηση, με τη σύμφωνη γνώμη και της Δημάρχου κ. Δήμητρας  Τσανάκα, του επομένου  Συνεδρίου το 2018..

  Κατά την παρουσίασή του ο Ελευθέριος Παπαγιαννάκης ανέπτυξε την ενότητα από το υπό έκδοση βιβλίο:   « Η Καβάλλα, μέλος διεθνών δικτύων Ναυτιλίας Τηλεπικοινωνιών και Εμπορίου 16ος-19ος αιώνας », με πολλές, ερμηνευτικές των  Ιστορικών γεγονότων, διαφάνειες.

  Η παρουσίαση απέσπασε θερμές εκδηλώσεις από όλους τους συνέδρους, μερικοί ενδιαφέρθηκαν για λεπτομέρειες γεγονότων και κάποιοι φώναξαν « η Καβάλα πήρε την Πρωτιά, με το καλό και το επόμενο συνέδριο».

  Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε στους φίλους του Ν.Μ.Καβάλας, ότι το 2014 είχε λάβει το ‘χρίσμα’ για την διοργάνωση του 9ου Συνεδρίου, αλλά παρά τις προετοιμασίες μηνών, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κάποιων Συνέδρων, 3-4, από τους 19, που ζήτησαν όλα τα οδοιπορικά.

Φυσικά ακυρώθηκε για εκείνη την χρονιά και πραγματοποιήθηκε το 2014 από το Ναυτικό μουσείο Ελλάδος, στο οποίο ο Ελευθέριος Παπαγιαννάκης που εκπροσώπησε το Ν.Μ.Καβάλας, αναφέρθηκε με ‘καυστική ευγένεια’, στην αγένεια ολίγων.

    Στην δεύτερη ενότητα ο απολογισμός της διετίας έγινε βασικά από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κορίνα Πρασσά, συνεπικουρούμενη επί των διαδικαστικών από τον Ελευθέριο Παπαγιαννάκη.

Είχαν προηγηθεί ενημερωτικές συζητήσεις για την εκχώρηση των εκθεμάτων του Ν.Μ.Καβάλας στον Δήμο Καβάλας και υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις!

  Στην αρχή της παρουσίασης, ο Ελευθέριος Παπαγιαννάκης, στην δεοντολογική του εισήγηση για την παρουσία της Αντιδημάρχου κ. Κορίνας  Πρασσά, αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην μεγάλη ευαισθησία που έδειξε από την πρώτη στιγμή η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα, για το μέλλον του αποδεκτού, πλέον, για την προσφορά του, από το κοινό όλης της Βορείου Ελλάδος, καθώς και την δύσκολη απόφαση της εκχώρησης του από τα μέλη του τα οποία θα είναι αρωγά για  πάντα. Άλλωστε η προσωπική γνωριμία του ξεκινά από τα χρόνια που η κ. Δήμαρχος όταν έκανε το Αγροτικό της στα βουνοχώρια της Καβάλας, γέμιζε τις ελεύθερες ώρες της με  κατασκευές πλοίων, βάζοντας με την  συμβουλή του, δύσκολους στόχους.!

Ακολούθως η Αντιδήμαρχος κ. Κορίνα Πρασσά, συνδυάζοντας τον απολογισμό διετίας του Ν.Μ.Καβάλας που είχε ετοιμάσει πολύ περιεκτικά ο πρόεδρος cpt.Χρήστος Τζανάκος, με Ιστορικά γεγονότα του λιμανιού του Κώστα Παπακοσμά, με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε και τις μοναδικές δράσεις του Δήμου Καβάλας, όπως το Νέο ναυτικό Μουσείο, τοAir Sea Show, το Cosmopolis,κ.α., με ιδιαίτερη αναφορά και στην αναβάθμιση της Μαρίνας του Λιμανιού. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα του μοναδικού από Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Ναυτικού Μουσείου που με τόση αγάπη και προσωπική προσφορά δημιούργησαν τα μέλη του.

  Όταν έθεσε επίσημα την διεκδίκηση του επόμένου Συνεδρίου, η ομήγυρης ξέσπασε σε χειροκροτήματα επιδοκιμασίας. Η παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στην Ιστορία του λιμανιού της Καβάλας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.   

 

      Ενημερωτικά.

  Τους προσερχόμενους συνέδρους υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δελφών, Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Νάκος, πλαισιωμένος με δύο κυρίες με τοπικές ενδυμασίες  και  οικοδεσπότες τους διένειμαν  ένα χρηστικό χαρτοφύλακα με πλούσιο ενημερωτικό, σχετικά, υλικό.

   Το άφθονο διαφημιστικό υλικό που έφερε η αντιδήμαρχος κ. Κορίνα Πρασσά, τοποθετήθηκε, ευφυώς, σε ένα τραπεζάκι έξω από την αίθουσα του συνεδρίου, έγινα ανάρπαστο από τους «εθισμένους καταναλωτές» και ήταν το πρώτο που ξεφύλλιζαν οι σύνεδροι.

Επισκεφθείτε το μουσείο...

...ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας

Επικοινωνία

Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1

Τ. +30.2510.240 668

Κ. +30.6977 391 605

Ε. nmkav.gr@gmail.com

Χάρτης

xartis

Είπαν για εμάς

Περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνες

Powered by Simple Web Design
Copyright © 2015 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας