Ναυτικό Μουσείο Καβάλας logo

Video Συλλογή

Αφιέρωμα από την ThessToday (διαβάστε το άρθρο)

Αφιέρωμα από τo Center TV (δείτε το video)

Επικοινωνία

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ...

Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1

Τ. +30.2510.240 668

Κ. +30.6977 391 605

Ε. nmkav.gr@gmail.com

xartis

Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.
Συμπληρώστε όλα τα απαραίτητα πεδία.

Το Μουσείο

Η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας είναι η Καβάλα. Τα ίχνη της χάνονται στα βάθη της προϊστορίας καθώς οι επίσημες καταγραφές της αρχαίας Νεάπολης φθάνουν στον 7 αιώνα π.χ. ενώ η σημερινή πόλη της Καβάλας περιλαμβάνει στον ιστό της εκτός από την χερσόνησο της Νεάπολης και την αρχαία Θρακική Αντισάρα μια πόλη πολύ αρχαιότερη της οποίας η χρονολογία της ίδρυσης δεν είναι καν γνωστή.

Ναυτικό Μουσείο ΚαβάλαςΗ θάλασσα ήταν πάντοτε το κυρίαρχο στοιχείο της πόλης στην  διάρκεια όλων αυτών των 40 αιώνων της ύπαρξης της η ζωή και ο τροφοδότης της οικονομίας της.

Το αμφιθεατρικό βραχώδες ανάγλυφο της πόλης και η έλλειψη κάποιων αξιόλογων επίπεδων εκτάσεων κατάλληλων για γεωργική καλλιέργεια δημιούργησαν από τους αρχαιότερους ακόμη χρόνους το άρρηκτο δέσιμο των κατοίκων της με την θάλασσα.

Πολύ σύντομα στην αρχαία Νεάπολη δημιουργήθηκαν οι πρώτες χερσαίες ναυπηγικές μονάδες στις βόρειες ακτές του Αιγαίου με την περίφημη ναυπηγική ξυλεία της Θάσου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η ναυπηγική αποτελεί μια σημαντική ναυτική απασχόληση των κατοίκων μια σχολή τοπικών μαστόρων με μεγάλη φήμη και πλουσιότατη παράδοση.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 1591 οι λίγοι Χριστιανοί της Καβάλας δούλευαν μεροκάματο στο ναυπηγείο για την κατασκευή της γαλέρας του Μπέη της Καβάλας το οποίο εβρίσκετο στην παραλία της συνοικίας του Βύρωνα (Κουτσουκ Ορμάν). Αργότερα στις αρχές του 20ου αιώνα η πόλη της Καβάλας είχε τρία μεγάλα ναυπηγεία ένα στην παραλία του Βύρωνα ένα εμπρός στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ένα πίσω από τις καμάρες και τέλος με την ανάπλαση της πόλης και την κατασκευή του λιμένος τα ναυπηγεία συγκεντρώθηκαν στην σημερινή θέση πίσω από τις Καμάρες όπου και σήμερα βρίσκετε το κέντρο παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης HΚαβάλα βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας από τους πλουσιότερους ψαρότοπους της χώρας. Η εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα το πλάτος της οποίας ξεπερνά σε ορισμένα σημεία τα 30 ν.μ. η ομαλή κατωφέρεια και η ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων με επίπεδο και χαλαρό υπόστρωμα προσφέρουν ένα μεγάλο πεδίο για αλιευτική δραστηριότητα.

Η αλιεία στην Καβάλα αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στηνΝαυτικό Μουσείο Καβάλας οικονομία της περιοχής. <Οι 7-8000 τόνοι αλιευμάτων που διακινούνται κάθε χρόνο μέσω της ιχθυόσκαλας αποφέρουν έσοδα 10,000,000 € στα 3000 περίπου άτομα που εμπλέκονται στον τομέα της αλιείας και της διακίνησης αλιευτικών προϊόντων

Η αλιεία λοιπόν συνεχίζει μια παράδοση αιώνων και η Καβάλα παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά ορμητήρια του Ελληνικού χώρου.

Ένας ακόμη συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της ναυτικής παράδοσης της Καβάλας είναι η Εμπορική της Ναυτιλία. Από τον 7 π.χ. αιώνα οι θαλάσσιοι δρόμοι από την Νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και τις Μικρασιατικές πόλεις κατέληγαν στην αρχαία Νεάπολη-σημερινή Καβάλα η οποία έτσι αναδείχθηκε σύντομα σ' ένα αξιόλογο εμπορικό λιμάνι.

 Η ιστορία αυτή συνεχίσθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Αναφέρουμε μόνον την άφιξη του Αποστόλου των εθνών Παύλου την διακίνηση εμπορευμάτων κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και την μεγαλύτερη πανελληνίως διακίνηση καπνού προς το εξωτερικό κατά τους νεότερους χρόνους φθάνοντας έως και σήμερα στις μοναδικές στην Ελλάδα θαλάσσιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου που από το 1981 με παραγωγή 25000-30000 βαρέλια ημερησίως και με μια άφιξη Δ/Ξ 1-2 κάθε μήνα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ΒΦΛ που ιδρύθηκε το 1961 με αυτοδύναμο ανεξάρτητο ιδιόκτητο λιμάνι , με μια ετήσια άφιξη πλοίων για φορτοεκφόρτωση περίπου 250, και ούτε φυσικά την διακίνηση των χιλιάδων επιβατών με τα πλοία της ακτοπλοΐας ,των τουριστών με την μεγάλη άφιξη των κρουαζιερόπλοιων και τέλος των διαφόρων εμπορευμάτων από τον κυρίως λιμένα της Καβάλας όπως σιτηρά μάρμαρα πρώτες ύλες κ.λ.π.

Βασιζόμενοι λοιπόν στην τεράστια αυτή ναυτική ιστορία και παράδοση των 40 αιώνων της ύπαρξης αυτής της πόλης μια παρέα φίλων Καβαλιωτών ξεκινήσαμε την προσπάθεια πραγματοποίησης ενός ονείρου, την ίδρυση ενός ναυτικού μουσείου.

Διοίκηση

  • Πρόεδρος:         Τζανάκος Χρήστος
  • Αντιπρόεδρος:   Ελευθερίου Αλέξανδρος
  • Γραμματέας:     Νικολαίδου Αλεξάνδρα
  • Ταμίας:             Γιαννακούδης Θεόδωρος
  • Μέλος:               Παπαγιαννάκης Ελευθέριος

Ιστορικό Ίδρυσης

 

 

 

Στις 22 Ιουνίου 2005 με απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας αναγνωρίσθηκε η σύσταση του σωματείου μας με την επωνυμία Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και στις αρχαιρεσίες της 6 Ιουλίου 2005 εξελέγη το πρώτο Δ.Σ. το οποίο συστάθηκε σε σώμα στις 10 Ιουλίου 2005 και έχει ως εξής: Χρήστος  Τζανάκος  Πρόεδρος, Αλέξανδρος Ελευθερίου  Αντιπρόεδρος, Αλεξάνδρα Νικολαϊδου  Γραμματέας,  Ευάγγελος Ζήσου  Ταμίας και Γιάννης Καραβάς  Μέλος.

Κατόπιν ξεκίνησε ένας μαραθώνιος επαφών και αλληλογραφίας με όλους όσους έχουν σχέση με την Ναυτική Ιστορία της Καβάλας, πλοιοκτήτες, αλιείς, απόμαχους ναυτικούς κλπ. για την συλλογή και συγκέντρωση υλικού

Για την διαφύλαξη όλων  των δωρεών  ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας να μας παραχωρήσει ένα χώρο για την διαφύλαξη και συντήρηση  όλων των αντικειμένων που  καταθέτουν οι Καβαλιώτες. Πράγματι μας δόθηκε μια αποθήκη που κι αυτή φάνηκε μικρή για τον όγκο των δωρεών που συνέχεια μεγάλωνε.

Παράλληλα ξεκινήσαμε τις επαφές και τις πιέσεις προς τους φορείς της πόλης για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την μόνιμη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου.

Στα τέλη  Δεκεμβρίου του 2005 ο  Οργανισμός Λιμένος Καβάλας μας παραχώρησε για 25 χρόνια το κτίριο του παλιού απεντομοτηρίου που βρίσκεται στο χώρο του κεντρικού λιμανιού προκειμένου να στεγασθεί εκεί το Ναυτικό Μουσείο και στις 25 Απριλίου 2006 υπογράφηκε επίσημα η σύμβαση της παραχώρησης του κτιρίου.

Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα ώστε να ξεκινήσει ένας Μαραθώνιος και με την βοήθεια του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος να βρεθεί η κατάλληλη ομάδα πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων ώστε να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες που ήταν αναγκαίες και αποτελούν την βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων

Τέλος ύστερα από άπειρες συζητήσεις και επαφές  οι αρχιτέκτονες  κατέθεσαν τα προσχέδια του οικοδομήματος που ήταν ομολογουμένως θαυμάσια και δημιουργούσαν ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής μέσα στο κέντρο της Καβάλας. Αντίγραφα αυτών  των σχεδίων εστάλησαν αμέσως στα  Υπουργεία Μακεδονίας και Θράκης, Πολιτισμού, Οικονομικών, Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και  σε όλους τους φορείς της Καβάλας.

Δυστυχώς η όλη προσπάθεια θα καθυστερήσει δραματικά λόγω της ένταξης του κτιρίου που μας παραχωρήθηκε στο Masterplan  του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας που έχει στόχο  την γενική αναβάθμιση  της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού της Καβάλας.

Κατόπιν τούτου επισκεφθήκαμε  τον Δήμαρχο Καβάλας και ζητήσαμε να μας παραχωρήσει τις αποθήκες που βρίσκονται μέσα στο χώρο του  Ναυπηγείου και ανήκουν στον Δήμο  ώστε να κτισθεί το μουσείο σε εκείνο τον χώρο δεδομένου ότι είναι ιδανικός για την στέγαση του Ναυτικού Μουσείου σε συνδυασμό μάλιστα με το παραδοσιακό καρνάγιο της Καβάλας.

Ο Δήμος δέχθηκε να  παραχωρήσει  τις αποθήκες και όπως μάλιστα προβλέπεται, η  στέγαση του Μουσείου σ’ αυτό το χώρο, θα αναβαθμίσει  το Ιστορικό αυτό κομμάτι της Καβάλας, που είναι αρκετά υποβαθμισμένο.

Παρόλο που σε αυτή την παραχώρηση του Δήμου Καβάλας  υπάρχουν κάποια τεχνικά και γραφειοκρατικά  προβλήματα ελπίζεται  ότι αυτά θα ξεπερασθούν  σχετικά γρήγορα και ανώδυνα  ώστε το Μουσείο να βρει τελικά το απάγγειο λιμάνι του σε αυτό τον χώρο που δικαιωματικά  του ανήκει.

Επίσης ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο – ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά -να μας παραχωρήσει ένα προσωρινό χώρο ώστε να εκθέσουμε μέρος των δωρεών που έχει στην κατοχή του το Ναυτικό Μουσείο ώστε και οι συμπολίτες μας να δουν ότι πράγματι δεν ήταν απλά μια ιδέα και ένας ενθουσιασμός της στιγμής αλλά μια υποχρέωση των Καβαλιωτών στην Ναυτική ιστορία και παράδοση του τόπου μας.

Η  Καβάλα  είναι ένα κομμάτι της Ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου με τους παραδοσιακούς της ταρσανάδες και με την Ιστορία της ακόμη και από τις εποχές που το Αιγαίο κυριαρχείται από Οθωμανούς και Βενετούς και ακόμη ποιο βαθιά στην Ιστορία.  Πιστεύουμε ότι πέρα από την υποχρέωση που έχουμε εμείς οι Καβαλιώτες να διατηρήσουμε την Ναυτική Ιστορία και παράδοση μας  η πόλη της Καβάλας έχει άμεση ανάγκη τόνωσης της τουριστικής κίνησης.

 

 

 

Επισκεφθείτε το μουσείο...

...ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας

Επικοινωνία

Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1

Τ. +30.2510.240 668

Κ. +30.6977 391 605

Ε. nmkav.gr@gmail.com

Χάρτης

xartis

Τελευταία Νέα

Είπαν για εμάς

Περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνες

Powered by Simple Web Design
Copyright © 2015 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας